Lav portrætter Med Din iPhone – En ven lagde et billede op af sin dreng, der ikke var mere end nogle måneder gammel. Billedet var godt belyst, skudt med et spejlrefleks og havde en god kontakt til modellen.

Facebook: jeg vil da vise, hvordan man skyder et studiebillede af sin baby [eller mand, hund, søster, far, bedste ven] med sin iPhone som kamera. Det er faktisk ret simpelt, 

Fed App til fotos og iPhone

book en personlig portræt session

det lækreste lys

Vi har brug for noget lys, og noget af det lækreste lys man kan finde kommer fra vinduerne i dit hus. Er solen fremme vil et nord-vendt vindue være at foretrække, men ellers sørg for at der ikke er direkte sol ind ad vinduet.

Har du et hvidt gardin kan det også være ret effektfuldt, og giver et skønt blødt lys. I et portræt er det vigtigt for mig at der er liv i og fokus på øjnene. I mit lokale er der to vinduer, hvoraf det ene kaster lys mod reflektoren, og det andet giver den hvide prik i øjnene, som, for mig, giver liv.

Lav portrætter Med Din iPhone

Brug forskellige baggrunde

Eller en anden farve baggrund. I bund og grund betyder det ikke så meget, hvad det er, men i mine øjne synes jeg den skal være rolig og ensfarvet. Ellers fjerner det fokus fra den du tager billeder af.

Hæng evt. et lagen op, gerne lidt strakt, så der ikke kommer folder i. Det vil også kunne fjerne fokus. Jeg har sørget for at male væggen hvid, det er nok for mig i dette tilfælde.

Lav portrætter Med Din iPhone

billedet

Det kan være mange ting. Alt fra store dyre foldbare reflektorere til knap så dyre, hvide flamingoplader. Ens for dem alle er, at det lys som strømmer ind fra vinduet, gerne skal reflekteres tilbage i modellen.

Det jeg selv har brugt til billedet her er 3 træplader du maler hvid fra Bauhaus limet sammen til en samlet overflade på 120x180cm. Den flytter altså ret meget lys, men mindre kan også sagtens gøre det.

personligt portraet foto-30

Bare en enkelt plade, eller en halv plade vil kunne gøre det, den skal blot være tæt nok på, så skal det bløde lækre lys nok komme. Reglen er nemlig, at jo større lyskilde, jo blødere/færre skygger. (Lav portrætter Med Din iPhone)

personligt portraet

Det jeg vil skyde med denne gang er min iPhone. Jeg har den 5. udgave, men en hvilken som helst anden mobil (med et kamera) vil kunne klare jobbet. 

Jeg vælger at køre billederne en tur gennem appen Snapseed, for at give det et ekstra pift, men der er også mange andre spændende apps til formålet (bl.a. Mextures, som jeg har fået anbefalet).

portrætter Aarhus

iPhonens muligheder

iPhonens muligheder for at bestemme over lyset er ret begrænsede, men med programmer som Snapseed bliver det noget federe. I eksemplet her retter jeg påbrightness, ambience, contrast, saturation, shadows og warmth. Derudover har jeg rettet horisontlinien og beskåret billedet, samt fremhævet øjnene vha. selective adjust. 

Jeg har ikke en opskrift til de forskellige indstillinger, men prøv dig frem ift. hvad der virker fedt. Hvis du er hurtigt, kan du se på videoen herunder, hvilke indstillinger jeg har brugt til netop dette billede. (Lav portrætter Med Din iPhone)

portrætter Aarhus

Det siger vel lidt sig selv, men jeg synes alligevel det skal nævnes her. Vælg et godt tidspunkt for fotograferingen. Hvis det er babyen du vil forevige, så sørg for han er mæt, vågen og tilfreds.

Hvis det er ældre børn, eller voksne personer, så gælder samme krav (!), og derudover: lav aftalen i god tid og afstem forventninger inden du går i gang. Selvom det er elementært så er det nødvendigt.

Se med i denne video, hvor jeg viser, hvordan jeg har skudt billedet øverst i indlægget.